Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kataifi (czy też kadayif – w zależności od regionu pochodzenia) robi ostatnio furorę dzięki dubajskiej czekoladzie. Możesz wykorzystać je także do innych celów! Nadaje się doskonale np. na chrupiący spód, na którym przygotujesz wyśmienity sernik cytrynowy na zimno.
Keksówka 30 cm
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15774
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4759
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 454
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15774
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4759
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 454
Składniki
Roztop na patelni masło (na palniku o średniej mocy). Dodaj drobno posiekane ciasto kataifi i cukier puder. Smaż, cały czas mieszając, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. Wysyp większość (odłóż trochę do dekoracji) na dno wyłożonej arkuszem folii spożywczej keksówki (lub podobnego naczynia) o długości 30 cm.
Sparz jedną z cytryn i otrzyj z niej skórkę. Z obu cytryn wyciśnij sok.
Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie.
Umieść w kąpieli wodnej 200 ml śmietany kremówki, żółtka, cukier i ekstrakt z wanilii. Ubijając masę mikserem, doprowadź ją do konsystencji gęstego sosu.
Dodaj do sosu żelatynę i rozprowadź ją równomiernie. Następnie dodaj sok i skórkę z cytryny.
Ciepły sos zmiksuj (tylko do połączenia składników) z masą twarogową. Odstaw do przestudzenia.
Ubij resztę mocno schłodzonej śmietany kremówki. Wmieszaj ją delikatnie do przestudzonej masy. Przelej do formy. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem wyjmij z formy i oprósz resztą ciasta kataifi.