Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, mało skomplikowany, idealny dla tych, którzy rozpoczynają sernikową przygodę. Odporny na brak mąki ziemniaczanej, toleruje budyń znakomicie. W smaku aksamitny, dodatkowo schłodzony wydaje się wprost idealny jako majowy deser.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 199
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 199
Składniki
* 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie * 5 jajek * 6 łyżek budyniu ( 3ł śmietankowego, 3 ł czekoladowego) * 160 g cukru * 200 g czekolady gorzkiej * 100 g wiórków kokosowych + 1 łyżka do dekoracji * 200 ml śmietany kremówki * 3-4 łyżki likieru kokosowego 1. 100 ml śmietanki kremówki + łyżka cukru = zagotować 2. zagotowana kremówka + wiórki kokosowe + likier = wymieszać, odstawić na 30 min, by wiórki naciągnęły śmietanką i likierem 3. piekarnik = 180 stopni (nagrzewamy) 4. jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej 5. 0,5 kg twarogu + 80 g cukru + budyń śmietankowy + 3 jajka = ucieramy, następnie dzielimy na dwie części masę serową i do jednej dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy, a do drugiej wiórki kokosowe 6. 0,5 kg twarogu + 80 g + budyń czekoladowy + 2 jajka = ucieramy 7. wykładanie do tortownicy: masa serowo- czekoladowa masa serowo- kokosowa masa serowo- budyniowa 8. pieczemy 50-60' / 180 stopni (w oryginale zalecana jest kąpiel parowa, ale pociesze leniuszki, że i bez pary się upiecze, przetestowałam) 9. sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia (dlatego najlepiej zrobić go wieczorem, a rano przygotować ganache, a następnie schłodzić przez kilka godzin i można już go podawać gościom) 10. gdy sernik jest już wystudzony przygotuj ganache: zagotuj pozostała część śmietanki, zdejmij z ognia + połamana na kostki tabliczka czekolady = energicznie mieszaj 11. ganache rozprowadź po serniku, posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na kilka godzin GOTOWE!