Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy sernik z mascarpone i słodką śmietanką bez pieczenia. Na ciasteczkowym spodzie z kakaowych herbatników, z obłędną, czekoladową polewą. Idealny deser dla wszystkich fanów czekolady. Sernik czekoladowy z mascarpone jest niezwykle kremowy, a to za sprawą składników, z których jest przygotowany. Zamiast twarogu znajdziecie tutaj delikatny, kremowy serek mascarpone połączony ze słodką śmietanką oraz dwiema tabliczkami czekolady. Kremowa masa w zestawieniu z kruchym spodem i aksamitną polewą czekoladową tworzy deser wręcz idealny.
tortownica 26 cm
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2336
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18100
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2062
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2336
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18100
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2062
Składniki
Herbatniki zmiel w melakserze. Masło rozpuść. Zmielone herbatniki połącz z roztopionym masłem.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasteczka z masłem przełóż do formy. Powierzchnię wyrównaj.
Do rondelka przełóż połamane w kostkę dwie tabliczki czekolady. Dodaj masło. Składniki podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Rondelek zdejmij z kuchenki. Dodaj cukier puder, szczyptę soli i kakao. Składniki wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Serek mascarpone przełóż do miski. Wlej słodką śmietankę. Składniki ubij na puszysty krem. Do puszystej masy dodaj mus czekoladowy. Składniki miksuj do połączenia.
Gotową masę przełóż na kruchy spód z herbatników. Sernik wstaw do lodówki.
Przygotuj polewę. Czekoladę połam w kostkę, włóż do rondelka, dodaj mleko. Składniki podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Polewę przestudź. Przestudzoną polewę rozprowadź na górze ciasta.
Gotowy sernik czekoladowy z mascarpone przechowuj w lodówce.