Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, wilgotny sernik, którego przygotowanie trwa około 10 minut. Resztę robi piekarnik:)
Tortownica 30cm, papier do pieczenia
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 352
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 60
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 93
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 352
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 60
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 93
Składniki
Tortownicę 30 cm wyściel papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
Wafelki zmiksuj w malakserze i przełóż do miski. Na patelni na bardzo małym ogniu roztop masło, a kiedy się roztopi dodaj kakao i mieszaj do połączenia się składników. Zdejmij z ognia i masę kakaowo-maślaną przenieś do miski z wafelkami i dokładnie wymieszaj masę. Przenieś masę do tortownicy, dokładnie dociskając łyżką. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotuj masę serową: w misce utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodaj twaróg sernikowy, serek mascarpone oraz skrobię ziemniaczaną i miksuj jeszcze 5 minut.
Następnie wyjmij tortownicę z lodówki i na spód z pokruszonych wafelków, masła i kakao dodaj masę serową. Masę równomiernie rozprowadź. Na spód piekarnika włóż keksówkę z napełnioną do połowy wrzącą wodą i piecz sernik około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po tym czasie uchyl lekko piekarnik i ostudź sernik w lekko uchylonym piekarniku, a jak się ostudzi włóż na 12 godzin do lodówki.