Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla potwierdzenia, że dynia ma wielorakie zastosowanie w kuchni. Do masy serowej dodałam puree z dyni, a spód zrobiłam z korzennych ciasteczek spekulatius.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Dynię hokkaido umyć i pokroić na małe kawałki, usunąć przebarwienia, ale nie obierać ze skórki. Ugotować do miękkości na parze (ok. 20 minut). Ostudzić, a następnie zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sito o drobnych oczkach. Odważyć 500g. Odstawić na bok.
Ciastka pokruszyć bardzo drobno, dodać łyżeczkę przyprawy spekulatius. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Twaróg zmiksować z puree dyniowym, dodać cukier, jajka, mąkę i łyżeczkę przyprawy. Wszystko zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę wyłozyć na spód ciasteczkowy. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier waniliowy i pół łyżeczki przyprawy spekulatius i ew. usztywniacz do śmietany. Ozdobić schłodzony sernik. Smacznego :)