Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla potwierdzenia, że dynia ma wielorakie zastosowanie w kuchni. Do masy serowej dodałam puree z dyni, a spód zrobiłam z korzennych ciasteczek spekulatius.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15027
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4785
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45004
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 677
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 785
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15027
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4785
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45004
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 677
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 785
Składniki
Dynię hokkaido umyć i pokroić na małe kawałki, usunąć przebarwienia, ale nie obierać ze skórki. Ugotować do miękkości na parze (ok. 20 minut). Ostudzić, a następnie zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sito o drobnych oczkach. Odważyć 500g. Odstawić na bok.
Ciastka pokruszyć bardzo drobno, dodać łyżeczkę przyprawy spekulatius. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Twaróg zmiksować z puree dyniowym, dodać cukier, jajka, mąkę i łyżeczkę przyprawy. Wszystko zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę wyłozyć na spód ciasteczkowy. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier waniliowy i pół łyżeczki przyprawy spekulatius i ew. usztywniacz do śmietany. Ozdobić schłodzony sernik. Smacznego :)