Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik dyniowy to aksamitne i rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia, które wprowadzi kolory i optymizm do nudnych i ciemnych jesiennych dni. Jest niezwykle szybki w przygotowaniu i choć trzeba go przyrządzić dzień wcześniej, to warto.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3888
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 635
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3849
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 418
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3888
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 635
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3849
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 418
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki zblenduj na drobne okruchy. Dodaj masło i wszystko dobrze wymieszaj razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Otrzymaną masą wylep spód i brzegi, mocno dociskając ją szklanką. Wstaw spód do lodówki.
Przygotuj masę serową. Dynię hokkaido pokrój na mniejsze kawałki, wykrawając pestki. Przełóż ją do garnka i zalej wodą. Gotuj do miękkości. Przełóż dynię odsączoną z wody do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Ostudź je do temperatury pokojowej. Odmierz 1,5 szklanki, które użyjesz do ciasta. W dużej misce ubij serek śmietankowy na gładką masę. Dodawaj po łyżce puree dyniowego i mieszaj do całkowitego połączenia. Dołóż cukier, przyprawę i wanilię, a następnie ponownie wymieszaj.
W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno. Za pomocą szpatułki delikatnie wmieszaj śmietanę do masy dyniowej aż nie pozostaną białe smugi. Przelej nadzienie na zimny już spód. Wygładź powierzchnię i przykryj lekko folią. Wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Przygotuj dekoracje. Bitą śmietanę ubij na sztywno i przenieś ją do rękawa cukierniczego. Wykonaj gwiazdki lub inne dekoracje na powierzchni sernika dyniowego. Z orzechów pekan odejmij jedną garść. Pozostałe z nich roztłucz na okruchy. Okruchami posyp wierzch ciasta, a odłożone całe orzechy porozkładaj po obwodzie. Sernik dyniowy podawaj na zimno.