Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na spodzie z kruchych ciasteczek, z polewą z białej czekolady.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1140
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1318
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 585
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1140
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1318
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 585
Składniki
Przygotowanie sernika zaczynamy od spodu. Ciasteczka pokruszyć i zmiksować razem z masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek wysypać do tortownicy i ugnieść dobrze tak aby powstał płaski spód. Podpiec go przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W dużej misce umieścić twaróg i powoli miksując dodawać pozostałe składniki: cukier, śmietanę, jajka, mleko i mąkę. Gdy masa jest już dobrze wymieszana, wylać ją na podpieczony spód i piec przez ok. godzinę w tej temperaturze ok. 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić przez chwilę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietanę i wymieszać energicznie, tak aby powstała gładka polewa. Polewę wylać na ciepły sernik, a następnie schować go do lodówki i schładzać przez całą noc, a przynajmniej przez kilka godzin (min. 6 godzin)