Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ultra czekoladowy, trochę kwaskowy, a najważniejsze przepyszny sernik, przypominający przekrój gleby. Co w nim znajdziemy? Na początek super brownie, potem jej siostra blondie, sernik z dodatkiem mango, mus z antonówek i bezę :)
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15855
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4801
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 539
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15855
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4801
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 539
Składniki
Najpierw przygotujemy spód, w tym celu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z limonki skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Powtarzamy czynność tylko zamieniamy gorzką czekoladę na białą. Wylewamy również na wierzch i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. W międzyczasie mieszamy sery, dodajemy aromat cytrynowy, pulpę z mango, miksujemy razem. Na koniec wbijamy jajka i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 150 stopni. Studzimy i zajmiemy się musem.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier i gdy się rozpadną, cynamon. Mieszamy i wykładamy na wierzch. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier partiami. Suszymy w 100 stopniach przez godzinę. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia. Na wierzch sernika wkładamy mus z antonówek i układamy bezy. Smacznego!