Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki sernik gotowany na herbatnikach z masą serową i musem truskawkowym ze świeżych truskawek.
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 191
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 75
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 191
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 75
Składniki
Masło lub margarynę wrzuciłam do garnka i roztopiłam uważając żeby się nie przypaliła. Do rozpuszczonego tłuszczu wsypałam mały cukier waniliowy i 1 płaską łyżkę cukru zwykłego. Wrzuciłam kostkę sera. Jeśli ser nie jest mielony to należy go najpierw zmielić lub zblendować żeby nie było grudek w cieście.Najlepiej użyć sera z wiaderka. Do tłuszczu i sera wbiłam jajko i wszystko dokładnie wymieszałam. Masę podgrzewałam aż zrobiła się bardzo gorąca ale nie dopuściłam do jej zagotowania. W międzyczasie rozmieszałam proszek budyniowy z pozostałymi 2 łyżkami cukru w 150ml zimnego mleka. Gdy masa serowa była mocno gorąca, wlałam do niej zawiesinę budyniową i energicznie mieszając, podgrzewałam wszystko aż zrobił mi się gęsty budyń. Foremkę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam warstwę herbatników jeden przy drugim i wylałam na nie gorącą masę serową. Przykryłam ją kolejną warstwą herbatników i odstawiłam ciasto do przestudzenia. Truskawki umyłam i usunęłam szypułki. Następnie zmiksowałam je blenderem ręcznym na taki jednolity koktajl. 2 szklanki takiego koktajlu czyli ok. 450-500ml przelałam do garnka i zagotowałam. Masło lub margarynę wrzuciłam do garnka i roztopiłam uważając żeby się nie przypaliła. Do rozpuszczonego tłuszczu wsypałam mały cukier waniliowy i 1 płaską łyżkę cukru zwykłego. Wrzuciłam kostkę sera. Jeśli ser nie jest mielony to należy go najpierw zmielić lub zblendować żeby nie było grudek w cieście.Najlepiej użyć sera z wiaderka. Do tłuszczu i sera wbiłam jajko i wszystko dokładnie wymieszałam. Masę podgrzewałam aż zrobiła się bardzo gorąca ale nie dopuściłam do jej zagotowania. W międzyczasie rozmieszałam proszek budyniowy z pozostałymi 2 łyżkami cukru w 150ml zimnego mleka. Gdy masa serowa była mocno gorąca, wlałam do niej zawiesinę budyniową i energicznie mieszając, podgrzewałam wszystko aż zrobił mi się gęsty budyń. Foremkę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam warstwę herbatników jeden przy drugim i wylałam na nie gorącą masę serową. Przykryłam ją kolejną warstwą herbatników i odstawiłam ciasto do przestudzenia. Truskawki umyłam i usunęłam szypułki. Następnie zmiksowałam je blenderem ręcznym na taki jednolity koktajl. 2 szklanki takiego koktajlu czyli ok. 450-500ml przelałam do garnka i zagotowałam. Gdy truskawki zaczęły bulgotać wyłączyłam gaz i wymieszałam je z proszkiem galaretki. Mus pozostawiłam do przestudzenia. Gdy zaczął mi delikatnie gęstnieć, wyłożyłam go na ciasto. Blaszkę z ciastem wstawiłam do lodówki na min kilka godzin i gotowe.