Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na truskawki pomału kończy się, proponujemy więc nasze ulubione ciasto, którego nie trzeba piec. Szczególnie latem warto je przyrządzać. Jest lekkie, trochę serowe, trochę budyniowe w smaku, aksamitne w konsystencji, zwieńczone pysznymi owocami lata i orzeźwiającą galaretką. Proponujemy do sernika galaretkę krystaliczną o smaku winogron. Ciasto będzie pyszne!
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3522
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 617
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1064
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 138
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 116
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3522
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 617
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1064
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 138
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 116
Składniki
Forma 28x18 cm wyłożona na spodzie papierem do pieczenia i na rancie folią rantową lub papierem do pieczenia.
Garnek 4 l o grubym dnie.
Najpierw przygotowujemy formę, wykładamy na dnie pierwszą warstwę ciastek.
Galaretki rozpuszczamy w czterech niepełnych szklankach wody i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka wbijamy do misy, dosypujemy oba cukry i mieszamy całość rózgą.
Do wysokiego naczynia wsypujemy budynie i wlewamy mleko. Całość dobrze łączymy, aby nie było grudek.
Do garnka wrzucamy masło, powoli roztapiamy je. Do roztopionego, ale nie gotującego się masła dorzucamy ser z wiaderka, jajka z cukrem. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką masę i na koniec wlewamy budynie rozprowadzone w mleku.
Masę serowo -budyniową stale mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania.
Masę trzeba mieszać cały czas ponieważ łatwo się przypala.
2/3 takiej gorącej, gęstej masy wylewamy na ciasteczka, wygładzamy ją i układamy drugą warstwę ciasteczek. Na nie wylewamy resztę masy serowej i posypujemy ją makiem, wygładzamy łyżką, aby mak połączył się z masą serową. Sernik studzimy, wkładamy do lodówki.
Na koniec układamy na wierzchu truskawki pokrojone na ćwiartki i zalewamy je tężejącą galaretką. Odkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.
Tuż przed wydanie sernika na stół przyozdabiamy go rozetkami z ubitej kremówki i truskawkami.
Kremówkę mocno schłodzoną z cukrem i śmietan-fixem ubijamy mikserem na sztywno. Przekładamy do worka cukierniczego z końcówką M1 i wyciskamy rozetki na porcje ciasta. Zwieńczamy rozetki z bitej śmietany truskawką.
Sernik gotowany z truskawkami i galaretką gotowy!