Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta to czas tradycyjnych wypieków, ale jeśli lubisz łączyć klasykę z nowoczesnością, w tym roku wypróbuj przepis na orzeźwiający sernik imbirowy z pomarańczową nutą.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 206
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 217
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1318
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 585
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 206
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 217
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1318
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 585
Składniki
Roztop w rondelku pokruszoną białą czekoladę i masło. Zmiel herbatniki malakserem na proszek. Wymieszaj dokładnie z płynną masą maślano-czekoladową. Wyłóż herbatnikami dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm.
Obierz imbir ze skórki. Zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Starannie umyj pomarańczę i otrzyj z niej skórkę.
Zmiel twaróg maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach (wystarczy raz – twaróg zostanie jeszcze zblendowany). Połącz z serkiem mascarpone.
W osobnym naczyniu zmiksuj jajka z cukrem, skrobią ziemniaczaną. W mieszaj w nie skórkę z pomarańczy i imbir. Całość połącz z serami i zblenduj na gładką masę. Przelej ją do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Wstaw tortownicę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Na dnie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą. Piecz sernik przez około 70-80 minut.
Po upieczeniu pozostaw sernik do przestudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wstaw na noc do lodówki. Sernik podawaj z musem owocowym, np. z mango.