Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta to czas tradycyjnych wypieków, ale jeśli lubisz łączyć klasykę z nowoczesnością, w tym roku wypróbuj przepis na orzeźwiający sernik imbirowy z pomarańczową nutą.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37265
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 380
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 136
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 362
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9215
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37265
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 380
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 136
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 362
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9215
Składniki
Roztop w rondelku pokruszoną białą czekoladę i masło. Zmiel herbatniki malakserem na proszek. Wymieszaj dokładnie z płynną masą maślano-czekoladową. Wyłóż herbatnikami dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm.
Obierz imbir ze skórki. Zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Starannie umyj pomarańczę i otrzyj z niej skórkę.
Zmiel twaróg maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach (wystarczy raz – twaróg zostanie jeszcze zblendowany). Połącz z serkiem mascarpone.
W osobnym naczyniu zmiksuj jajka z cukrem, skrobią ziemniaczaną. W mieszaj w nie skórkę z pomarańczy i imbir. Całość połącz z serami i zblenduj na gładką masę. Przelej ją do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Wstaw tortownicę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Na dnie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą. Piecz sernik przez około 70-80 minut.
Po upieczeniu pozostaw sernik do przestudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wstaw na noc do lodówki. Sernik podawaj z musem owocowym, np. z mango.