Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta to czas tradycyjnych wypieków, ale jeśli lubisz łączyć klasykę z nowoczesnością, w tym roku wypróbuj przepis na orzeźwiający sernik imbirowy z pomarańczową nutą.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 38
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 89
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 38
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 89
Składniki
Roztop w rondelku pokruszoną białą czekoladę i masło. Zmiel herbatniki malakserem na proszek. Wymieszaj dokładnie z płynną masą maślano-czekoladową. Wyłóż herbatnikami dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm.
Obierz imbir ze skórki. Zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Starannie umyj pomarańczę i otrzyj z niej skórkę.
Zmiel twaróg maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach (wystarczy raz – twaróg zostanie jeszcze zblendowany). Połącz z serkiem mascarpone.
W osobnym naczyniu zmiksuj jajka z cukrem, skrobią ziemniaczaną. W mieszaj w nie skórkę z pomarańczy i imbir. Całość połącz z serami i zblenduj na gładką masę. Przelej ją do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Wstaw tortownicę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Na dnie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą. Piecz sernik przez około 70-80 minut.
Po upieczeniu pozostaw sernik do przestudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wstaw na noc do lodówki. Sernik podawaj z musem owocowym, np. z mango.