Sernik ten na pewno każdy zna, jest pyszny i szybko znika. Lubią go duzi i mali łakomczuchy. Polecam.
Sernik Izaura
Składniki
- ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 200g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- Masa serowa
- 1kg sera białego z wiaderka
- 4 jajka
- szklanka cukru
- pół kostki masła
- budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru waniliowego
Składniki
- ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 200g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- Masa serowa
- 1kg sera białego z wiaderka
- 4 jajka
- szklanka cukru
- pół kostki masła
- budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru waniliowego

Potrzebne przybory kuchenne
mikser, miska, łyżka drewniana, widelec, garnek,
Etapy przygotowania
Ciasto; Do garnka włożyć masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy , do całości dodać pięć łyżek wody i gotować mieszając około 5 min. po całkowitym rozpuszczeniu. Masę ostudzeniu dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Po wymieszaniu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Ciasto wlać do średniej wielkości blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej delikatnie bułką tatrą. Masa serowa Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę , natomiast żółtka , cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać rozpuszczone , wystudzone masło miksować do połączenia składników. Następnie porcjami dodawać ser a na końcu dodać budyń. Masę serowa połączyć delikatnie z ubitą pianą z białek. Masę serową przełożyć do blaszki z ciastem wyłożyć masę serową. Piec około 60 minut. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą.

Ciasto lekko przemieszać widelcem z masa serową.

Ciasto po upieczeniu.

Ciasto oblane polewą.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6223

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3654
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6223

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3654



Składniki
- ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 200g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- Masa serowa
- 1kg sera białego z wiaderka
- 4 jajka
- szklanka cukru
- pół kostki masła
- budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru waniliowego
Ciasto; Do garnka włożyć masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy , do całości dodać pięć łyżek wody i gotować mieszając około 5 min. po całkowitym rozpuszczeniu. Masę ostudzeniu dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Po wymieszaniu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Ciasto wlać do średniej wielkości blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej delikatnie bułką tatrą. Masa serowa Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę , natomiast żółtka , cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać rozpuszczone , wystudzone masło miksować do połączenia składników. Następnie porcjami dodawać ser a na końcu dodać budyń. Masę serowa połączyć delikatnie z ubitą pianą z białek. Masę serową przełożyć do blaszki z ciastem wyłożyć masę serową. Piec około 60 minut. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą.
Ciasto lekko przemieszać widelcem z masa serową.
Ciasto po upieczeniu.
Ciasto oblane polewą.
Pyszny!
Pychotka 👍 moje ulubione ciasto 🍰