Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jagodowy ogród jest to ciasto bez pieczenia, na czekoladowym spodzie ciasteczkowym, białą masą serowo kokosową, fioletową masą serowo jagodową, udekorowany różową polewą truskawkową i jagodami. Sernik jest mało słodki, a mocno schłodzony idealnie się nada w upalne dni.
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 2535
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 154
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 5867
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 2535
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 154
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 5867
Składniki
1.) Spód. Herbatniki lub ciasteczka maślane rozdrabniamy na piasek. Dodajemy roztopione masło i krem czekoladowy typu nutella. Wszystko razem dokładnie mieszamy, przekładamy do tortownicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) wyrównujemy, uklepujemy i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
2.) Masa serowa. Do rondelka przekładamy jagody i na średnim ogniu podgrzewamy około 5 minut aż jagody zmiękną. Przecedzamy przez sito i pozostawiamy do wystudzenia. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno. Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy do niego cukier puder, ekstrakt waniliowy, ostudzoną żelatynę, a na koniec dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy szpatułką. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy wiórki kokosowe i przekladamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowań reszty składników. Do drugiej część masy serowej dodajemy wystudzony mus jagodowy, oraz jagody. Mieszamy delikatnie szpatułką i przekładamy na schłodzoną białą masę. Wstawiamy do lodowki na minimum 4 godzinki lub na całą noc, aż sernik mocno stężeje.
3.) Polewa i Dekoracja. Różowe łezki czekoladowe łączymy z mlekiem i masłem w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie dekorujemy brzeg i boki sernika (patrz film). Na górę ciasta wykładamy jagody. Dekorujemy listkami mięty i kwiatami.
Moje uwagi: - Jak dla mnie to sernik ten jest za mało słodki i dlatego przed podaniem posypałam górę ciasta cukrem pudrem i było idealnie.