Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik karmelowy na mocno czekoladowym spodzie, to wypiek zaskakujący swoją prostotą, ale także wyjątkowym efektem i ciekawym, słodkim smakiem karmelu. Masa sernikowa na bazie mleka skondensowanego i zagęszczonego jest kremowa i aksamitna.
średnica formy: 24 cm
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8299
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2861
Polecam.
Odsłon: 1514
Polecam.
Odsłon: 446
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8299
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2861
Polecam.
Odsłon: 1514
Polecam.
Odsłon: 446
Składniki
Wylej ciasto czekoladowe do formy, na warstwę karmelu.
Przygotuj warstwę sernikową. W misce zmiksuj ser śmietankowy, mleko skondensowane, mleko zagęszczone, jajka i wanilię, aż masa będzie idealnie gładka.
Ostrożnie wylej warstwę sernikową na warstwę czekoladową. Przykryj tortownicę szczelnie folią aluminiową, a następnie umieść w większej brytfannie wypełnionej gorącą wodą do połowy wysokości.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 90-120 minut, do ścięcia wierzchu.
Sernik karmelowy wyjmij i odstaw do ostygnięcia na co najmniej 6 godzin do lodówki. Wyjmij ciasto, szybko i ostrożnie odwracając sernik do góry dnem. Podawaj na zimno.
Przygotuj karmel. Wsyp szklankę cukru do rondla i rozpuść na średnim ogniu, aż powstanie ciemnobursztynowy karmel. Natychmiast wylej go na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj jajko, olej, mleko, wanilię i na koniec gorącą wodę. Wymieszaj do uzyskania rzadkiego, gładkiego ciasta.