Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik krakowski Siostry Anastazji na pysznym kruchym spodzie to kwintesencja polskiego, słodkiego smaku. Wypróbuj go na święta i nie tylko!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7676
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 243
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2682
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 553
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7676
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 243
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2682
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 553
Składniki
Mąkę przesiej na blat. Dodaj margarynę prosto z lodówki, posiekaną w kostkę, a także proszek do pieczenia. Utrzyj krótko żółtka wraz z cukrem. Dodaj do mąki i margaryny. Całość szybko zagnieć. Wyłóż na wcześniej przygotowaną blachę (np. wysmarowaną tłuszczem albo zabezpieczoną papierem do pieczenia). Opcjonalnie możesz zostawić odrobinę ciasta i zrobić z niego na wierzchu sernika ozdobną kratkę tak jak na zdjęciu.
Zalej rodzynki ciepłą wodą. Odstaw na 5 minut, a następnie odcedź i osusz. Dodaj do nich startą skórkę z pomarańczy. Obtocz całość w mące pszennej i zostaw.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z odrobiną soli.
W osobnej misce utrzyj masło. Po kilku minutach zacznij dodawać żółtka, stopniowo po jednym, a następnie dosypuj cukier puder oraz cukier waniliowy.
Wyłącz miksowanie. Wmieszaj delikatnie proszek budyniowy z pomocą łyżki. W ten sam sposób delikatnie dodaj rodzynki i startą skórkę z pomarańczy.
Kiedy składniki się połączą, wmieszaj z pomocą łyżki lub szpatułki pianę z białek.
Ciasto przełóż na wcześniej przygotowany spód. Piecz całość w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw, nie uchylając drzwi, na około 30 minut. źródło: siostra-anastazja.pl