Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik krakowski Siostry Anastazji na pysznym kruchym spodzie to kwintesencja polskiego, słodkiego smaku. Wypróbuj go na święta i nie tylko!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 189
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 189
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Składniki
Mąkę przesiej na blat. Dodaj margarynę prosto z lodówki, posiekaną w kostkę, a także proszek do pieczenia. Utrzyj krótko żółtka wraz z cukrem. Dodaj do mąki i margaryny. Całość szybko zagnieć. Wyłóż na wcześniej przygotowaną blachę (np. wysmarowaną tłuszczem albo zabezpieczoną papierem do pieczenia). Opcjonalnie możesz zostawić odrobinę ciasta i zrobić z niego na wierzchu sernika ozdobną kratkę tak jak na zdjęciu.
Zalej rodzynki ciepłą wodą. Odstaw na 5 minut, a następnie odcedź i osusz. Dodaj do nich startą skórkę z pomarańczy. Obtocz całość w mące pszennej i zostaw.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z odrobiną soli.
W osobnej misce utrzyj masło. Po kilku minutach zacznij dodawać żółtka, stopniowo po jednym, a następnie dosypuj cukier puder oraz cukier waniliowy.
Wyłącz miksowanie. Wmieszaj delikatnie proszek budyniowy z pomocą łyżki. W ten sam sposób delikatnie dodaj rodzynki i startą skórkę z pomarańczy.
Kiedy składniki się połączą, wmieszaj z pomocą łyżki lub szpatułki pianę z białek.
Ciasto przełóż na wcześniej przygotowany spód. Piecz całość w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw, nie uchylając drzwi, na około 30 minut. źródło: siostra-anastazja.pl