Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik krasula jest bardzo efektowny, bo „łaciaty”. Oczywiście kakaowe kleksy z ciasta dodają mu także oryginalnego smaku. Pokochają go miłośnicy czekoladowych wypieków. Do sernika użyj twarogu wysokiej jakości – w jego składzie powinna znajdować się wyłącznie śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85262
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2558
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9995
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4011
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7120
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85262
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2558
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9995
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4011
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7120
Składniki
Zagnieć składniki na ciasto na jednolitą masę. Uformuj z niego dwie kule (jedną nieco większą od drugiej) wielkości i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na godzinę.
Mniejszą część schłodzonego ciasta lekko ogrzej. Większą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Spód ponakłuwaj widelcem. Na cieście ułóż koło wycięte papieru do pieczenia i dociąż go ziarnami suchej fasoli. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez 10-15 minut.
Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Połącz ją z budyniem i skórką cytrynową. Nie przerywając ucierania, do masy z żółtek wlej powoli płynne, przestudzone masło.
Połącz masę z twarogiem. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wymieszaj pianę z masą serową i wylej na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta podziel na nieduże kawałki (poodrywaj palcami od kuli) i rozłóż je równomiernie na masie serowej, lekko wgniatając do środka.
Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz sernik przez około godzinę (do suchego patyczka). Pozostaw do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Sernik jest najsmaczniejszy na 2-3 dzień po upieczeniu.