Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik. Kremowa fantazja"
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3012
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 234
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3012
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 234
Składniki
Masa: żółtka utrzyj z cukrem na jasny kogiel-mogiel. Małymi porcjami, ciągle ucierając, dodawaj twaróg i serek mascarpone. Wymieszaj mleko z masłem, wlej do masy. Na koniec wsyp mąki przesiane z solą. Wymieszaj na jednolitą masę, np. mikserem na wolnych obrotach.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier wanilinowy. Ubite białka wymieszaj z masą serową. Dno tortownicy wyłóż pergaminem. Wlej masę. Piekarnik rozgrzej do 200oC. Na dolną półkę wstaw płaskie naczynie z wrzątkiem, na środkową sernik. Piecz 10 minut, potem zmniejsz temp. do 160oC i piecz jeszcze ok. 55 minut.
Polewa: wiśnie podgrzej, by puściły sok. Wymieszaj cukier ze skrobią i wsyp do wiśni – mieszaj, aż się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty. Polej ostudzony sernik i ew. ozdób listkami mięty.Źródło: Naj