Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na kolejny świąteczny przepis. Nikt nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego sernika, dlatego dzisiaj zapraszam właśnie na sernik, ale nie byle jaki tylko na sernik królewski. Z bardzo kruchym ciemnym spodem, aksamitną masą serową i cudowną kruszonką. Zachwyci zarówno smakiem jak i wyglądem. :)
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1377
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 53
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12231
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1377
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 53
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12231
Składniki
Do miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, dodać szczypte soli, cukier i pokrojone w kostekę zimne masło. Wszystkie składniki rozdrobnić, najlepiej za pomocą rąk, aż powstanie nam drobna kruszonka. Dodać jajka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 części, jedną włożyć do lodówki, a drugą wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i cytrynowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku i łyżce sera nie przestając ubijać. Na koniec dodać budyń i delikatnie zmiksować. Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, następnie dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na kruchy spód. Na wierzch zetrzeć najlepiej tarką na dużych oczkach schłodzoną część ciasta. Piec przez ok.45 minut w 180 stopniach.
Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)