Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na kolejny świąteczny przepis. Nikt nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego sernika, dlatego dzisiaj zapraszam właśnie na sernik, ale nie byle jaki tylko na sernik królewski. Z bardzo kruchym ciemnym spodem, aksamitną masą serową i cudowną kruszonką. Zachwyci zarówno smakiem jak i wyglądem. :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Do miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, dodać szczypte soli, cukier i pokrojone w kostekę zimne masło. Wszystkie składniki rozdrobnić, najlepiej za pomocą rąk, aż powstanie nam drobna kruszonka. Dodać jajka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 części, jedną włożyć do lodówki, a drugą wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i cytrynowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku i łyżce sera nie przestając ubijać. Na koniec dodać budyń i delikatnie zmiksować. Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, następnie dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na kruchy spód. Na wierzch zetrzeć najlepiej tarką na dużych oczkach schłodzoną część ciasta. Piec przez ok.45 minut w 180 stopniach.
Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)