Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sernik z kruchym, kakaowym ciastem.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3907
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415068
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2451
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3907
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415068
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2451
Składniki
Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy i zagniatamy. Zawijamy je w folię i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową! Twaróg dwukrotnie mielimy. Żółtka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym do rozpuszczenia. Dodajemy roztopione i ostudzone masło, następnie po łyżce twarogu oraz mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Formę (20x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem np. margaryną. Połowę ciasta kakaowego kroimy na plastry i wyklejamy spód ciasta. Wylewamy masę serową. Na wierzch tarkujemy resztę ciasta. Sernik pieczemy w 170°C przez godzinę. Po wyłączeniu piekarnika, nie otwieramy go przez 15-20 minut, następnie uchylamy drzwiczki na 30 minut. Smacznego! :)