Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sernik z kruchym, kakaowym ciastem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5331
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 872
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11754
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5065
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1329
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5331
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 872
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11754
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5065
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1329
Składniki
Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy i zagniatamy. Zawijamy je w folię i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową! Twaróg dwukrotnie mielimy. Żółtka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym do rozpuszczenia. Dodajemy roztopione i ostudzone masło, następnie po łyżce twarogu oraz mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Formę (20x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem np. margaryną. Połowę ciasta kakaowego kroimy na plastry i wyklejamy spód ciasta. Wylewamy masę serową. Na wierzch tarkujemy resztę ciasta. Sernik pieczemy w 170°C przez godzinę. Po wyłączeniu piekarnika, nie otwieramy go przez 15-20 minut, następnie uchylamy drzwiczki na 30 minut. Smacznego! :)