Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, prosty w przygotowaniu sernik królewski
Blacha do pieczenia 24 x 32, papier do pieczenia
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 954
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 954
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Składniki
Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyścielam papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto kruche dodaję do miski z czego kakao oraz mąkę przesiewam, a zimne masło kroję na plasterki. Całość ugniatam ręką, aż masa zrobi się jednolita i powstanie kula. Tak przygotowaną masę dzielę na pół, obie masy owijam folią spożywczą i wkładam do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej (około 30 minut).
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni (w moim wypadku trwa to około 30 minut). Przygotowuję masę serową w czasie rozgrzania piekarnika: białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam. Do miski dodaję masło, cukier, cukier waniliowy i miksuję około 6 minut, aż masa będzie puszysta. Następnie cały czas miksując dodaję żółtka i miksuję kolejne 4 minuty. Następnie stopniowo dodaję twaróg sernikowy miksując około 7 minut. Następnie dodaję budyń śmietankowy i miksuję jeszcze masę 4 minuty. Na końcu dodaję do masy wcześniej ubite na sztywną pianę białka i miksuję 2 minuty na najmniejszych obrotach miksera.
Wyjmuję połowę masy z zamrażarki i kroję na plasterki, a następnie ręką rozprowadzam na blasze wyścielonej papierem do pieczenia na równomierną masę. Następnie przelewam na to masę serową. A na końcu wyjmuję drugą część masy z zamrażarki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (opcja góra - dół) na 45 minut. Po 45 minutach sernik wyjmuję z piekarnika, zostawiam do całkowitego ostudzenia i przynajmniej na 12 godzin wkładam do lodówki.