Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i pięknie wygląda na talerzu. Idealny deser do niedzielnej kawy, na imprezy rodzinne czy specjalne okazje, polecam na Wielkanoc.
Mikser ręczny, blaszka 24×28 cm
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1348
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 42
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12204
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1348
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 42
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12204
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao do miski, wsyp cukry, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekaj nożem i wrzuć całe jajko. Zagnieć kruche ciasto. Podziel je na dwie równe części, jedną połowę spłaszcz i wrzuć do woreczka, włóż do zamrażalnika. Drugą połową wylep spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz ok. 15 min. do zarumienienia. Połówki brzoskwiń odsączyć z syropu na durszlaku, następnie pokroić w kosteczkę. Do miski wbij jajka i wsyp cukier, następnie ubij na najwyższych obrotach miksera, do jasnej masy ok. 3 min. do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Zmniejsz obroty miksera i wlej roztopione, ale nie ciepłe masło, cały czas miksując wsyp proszek budyniowy, możesz też dodać aromat waniliowy, na sam koniec wrzuć twaróg z wiaderka i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony kruchy spód, na wierzchu rozsyp pokrojone brzoskwinie. Z zamrażalnika wyjmij resztę ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na wierzch masy serowej. Blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 170 °C. Piecz przez ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw do wystygnięcia. Na noc wstaw sernik do lodówki, żeby dobrze ściągnął. Smacznego!!!