Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik królewski z brzoskwiniami to jeden z najlepszych serników. Sernik jest puszysty, aksamitny i mega delikatny. Kakaowe, kruche ciasto podkręca smak sera, a brzoskwinie nadają fajnego smaczku całości.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2082
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 155
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1055
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1184
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12022
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2082
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 155
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1055
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1184
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12022
Składniki
Na początku zrobimy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, wbijamy jajko i dodajemy masło. Masło najlepiej jest pokroić w kostkę. Całość zagniatamy do połączenia się składników. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy jedną część ciasta. Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy miękkie masło i miksujemy na wolnych obrotach. Kolejno wsypujemy proszek budyniowy i cały czas miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy ser partiami i miksujemy na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 26×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy jedną cześć ciasta. Możemy ciasto rozwałkować lub układać kawałkami. Jeżeli obawiamy się, że sernik się nie dopiecze, możemy najpierw spód ciasta podpiec około 15-20 minut. Na to wlewamy masę serową. Brzoskwinie kroimy w kostkę i układamy na masie serowej. Na koniec wykładamy ciemne ciasto. Ja wykładałam dzieląc ciasto na małe kawałki, ale możemy również zetrzeć na tarce. Tak przygotowany sernik pieczemy 50-60 minut w 170 stopniach góra dół. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.