Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik królewski, to tradycyjny polski sernik, który pokochały miliony. Nie bez powodu nosi taką nazwę. Sernik który zawsze wychodzi i nie opada. Choć jest Królewski to prosty i pyszny sernik, który możesz upiec z twarogu z wiaderka. A że mamy sezon na maliny, to dzisiaj z malinami.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1811
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 45
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1811
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 45
Składniki
Tortownica 22 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub miksujemy w robocie na gładką masę. Ciasto dzielimy na pół, owijamy w folię. Jedną połówkę zamrażamy a drugą schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Spód blaszki wylepiamy ciastem z lodówki i podpiekamy w 180 C przez około 15 minut. Masa serowa. Masło rozpuszczamy i schładzamy. Całe jajka ubijamy z cukrem prawie do białości. Powoli na małych obrotach robota dodajemy po łyżce twaróg, budyń, sok z cytryny i na koniec wystudzone masło. Nie ubijamy masy zbyt długo, tylko do wymieszania. Na podpieczony spód wykładamy połowę masy serowej, układamy maliny i zalewamy pozostałą masą. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy sernik w 170 C przez około 80 minut.
Sernik studzimy w piekarniku wtedy nie opada.