Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik krówka jest to przepyszne ciasto na spodzie ciasteczkowym z kremowo puszystą masą serową, udekorowane kajmakiem i krokantem orzechowym.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 32
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 32
Składniki
Spód: Ciasteczka kruszymy na piasek i łączymy z roztopionym masłem. Masę ciasteczkową przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) . Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej. Twaróg mielimy 3 razy. Wszystkie składniki przekładamy do misy i krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. ( Zbyt długie miksowanie może niepotrzebnie napowietrzyć masę i wtedy sernik nam mocno urośnie, a później bardzo mocno opadnie, a tego nie chcemy ). Masę serową przekładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Pieczemy w funkcji góra dół w 170°C ~ 60-70 min. Każdy piekarnik inaczej piecze, tak więc radzę przed końcem pieczenia zrobić test patyczkiem. Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku 1 godzinkę. Następnie wyciągamy go i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wykończenie i dekoracja: Puszkę z masą krówkową wstawiamy do naczynia z gorącą wodą, żeby konsystencja masy zrobiła się luźniejsza. Wierzch ostudzonego sernika smarujemy masą krówkową. Posypujemy krokantem orzechowym. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 4 godzinki a najlepiej zostawić na całą noc.