Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i puszyste ciasto czekoladowe z kleksami masy serowej tworzy niebanalny wzór i smak. Sernik prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam!
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 997
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 637
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4070
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 71
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 997
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 637
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4070
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 71
Składniki
Ciasto czekoladowe: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, kakao, cukier i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy z sodą, razem z żółtkami dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej i miksujemy krótko (tylko do połączenia składników). Białka odkładamy do dużej miski i odstawiamy na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa: Ser, żółtka, cukier, obie mąki, ekstrakt i masło miksujemy razem, tylko do połączenia składników.
Białka pozostałe z masy czekoladowej łączymy z białkami z masy serowej i ubijamy na sztywno. Ubitą pianę rozdzielamy po połowie między obie masy i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, na dno wylewamy połowę masy czekoladowej. Następnie łyżką wykładamy masę serową tworząc duże kleksy. Na każdy kleks masy serowej wykładamy łyżką masę czekoladową. Na koniec ponownie kleksy z masy serowej. Sernik pieczemy około 60 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem.