Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i puszyste ciasto czekoladowe z kleksami masy serowej tworzy niebanalny wzór i smak. Sernik prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam!
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17767
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 423
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 949
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7377
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8808
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17767
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 423
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 949
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7377
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8808
Składniki
Ciasto czekoladowe: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, kakao, cukier i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy z sodą, razem z żółtkami dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej i miksujemy krótko (tylko do połączenia składników). Białka odkładamy do dużej miski i odstawiamy na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa: Ser, żółtka, cukier, obie mąki, ekstrakt i masło miksujemy razem, tylko do połączenia składników.
Białka pozostałe z masy czekoladowej łączymy z białkami z masy serowej i ubijamy na sztywno. Ubitą pianę rozdzielamy po połowie między obie masy i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, na dno wylewamy połowę masy czekoladowej. Następnie łyżką wykładamy masę serową tworząc duże kleksy. Na każdy kleks masy serowej wykładamy łyżką masę czekoladową. Na koniec ponownie kleksy z masy serowej. Sernik pieczemy około 60 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem.