Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik limonkowy z melisą"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2839
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2839
Składniki
Herbatniki rozdrobnij blenderem. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy około 20 cm wylep masą ciasteczkową. Włóż do lodówki.
Limonki wyszoruj pod bieżącą wodą a następnie sparz wrzątkiem. Z 4 zetrzyj skórkę i wyciśnij sok (powinno go być około 110 ml). Żelatynę zalej sokiem z limonki, całość wymieszaj.
Listki melisy dokładnie opłucz, osusz i drobno posiekaj. Do rondla wlej 100 ml śmietanki, podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę. Mieszając, podgrzewaj aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę z sokiem, mieszaj tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno.
Do miski włóż twaróg, dodaj skórkę otartą z limonki oraz cukier puder, zmiksuj. Następnie, wciąż miksując, wlej masę czekoladową. Na koniec dodaj ubitą śmietankę oraz posiekaną melisę, delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę serową przełóż na ciasteczkowy spód. Wierzch wyrównaj łyżką. Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj kleksami bitej śmietany i plasterkami limonki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 480 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie