Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Lotus wykorzystuje w swojej recepturze legendarne, belgijskie ciastka korzenne. Idealnie łączą w sobie smaki słodki i słony, jedyny w swoim rodzaju i rozpoznawalny przez miłośników słodkości z całego świata. Deser nie wymaga pieczenia, a przyrządzisz go w zaledwie 20 minut.
Forma 22x22 cm
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2279
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4366
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1284
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 269
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2279
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4366
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1284
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 269
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
Ciasteczka rozdrobnij w robocie kuchennym na drobne okruchy. Dodaj masło i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylep spód blaszki i wstaw ją do lodówki na ok. 30 minut.
Do miski włóż serek śmietankowy i cukier puder. Wymieszaj wszystko mikserem.
Dodaj krem Lotus i całość delikatnie przemieszaj.
Bitą śmietanę ubij na sztywno, a następnie dodaj ją powoli do masy sernikowej.
Wylej masę na chłodny już spód. Równomiernie rozprowadź i odstaw na godzinę do lodówki.
Do garnuszka dodaj krem Lotus i podgrzewaj go na małym ogniu, aż zmniejszy swoją gęstość. Wylej go na wierzch sernika Lotus.
Ciasteczka przeznaczone do dekoracji drobno pokrusz. Rozsyp je równomiernie na górze ciasta.
Sernik wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, do całkowitego zastygnięcia, acz najlepiej smakuje po całej nocy leżakowania. Podawaj na zimno.
Przechowuj ciasto w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.