Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik marmurkowy"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2156
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 177
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2156
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 177
Składniki
Do rondelka włóż połamaną na kawałki czekoladę oraz masło. Rozpuść na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wystudź. Do miski wbij jajko, dodaj cukier i ubij mikserem na puszystą pianę.
Następnie powoli wlej lekko przestudzoną czekoladę, nie przestając miksować. Na koniec dodaj przesianą mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz 12 do 15 min w temperaturze 180° C. 2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Białka ubij na sztywną pianę. Do miski włóż twaróg, wlej mleko i zmiksuj. Dodaj kogel-mogel oraz pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Masę serową podziel: 1 wymieszaj z cukrem wanilinowym i budyniem waniliowym. Do pozostałej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz budyń czekoladowy. Dokładnie wymieszaj.
Na upieczony spód wylej ciemną masę, na nią łyżką wyłóż jasną masę twarogową. Widelcem zrób w cieście esy-floresy, aby powstał marmurek. Piecz 60 minut w temperaturze 160° C.
90 minut, Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie