Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik marmurkowy będzie hitem każdego przyjęcia. Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest trudne, a efekt jest piorunujący. To ciasto należy do tych, które chcesz, jak najszybciej pokroić zaraz po przygotowaniu. Niestety uzbrój się w cierpliwość. Sernik powinien porządnie się schłodzić.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1304
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 28
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12166
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1304
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 28
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12166
Składniki
Ciasto zacznij od wykonania spodu. Pokrusz ciasteczka (najlepiej jest je włożyć do woreczka strunowego i zgnieść za pomocą wałka do ciasta). Wsyp okruchy do miski i zalej rozpuszczonym masłem, wymieszaj. Ciasteczka rozłóż na dnie tortownicy (ok.23-25 cm), wyrównaj i mocno ugnieć. Wstaw tortownicę do lodówki.
Żelatynę zalej wrzątkiem, rozpuść i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce umieść twaróg, śmietanę lub jogurt i cukier, a następnie zmiksuj na gładką masę. W oddzielnej misce ubij na sztywno zimną śmietanę kremówkę i połącz ją z masą serową (delikatnie za pomocą łyżki), następnie dodaj tężejącą żelatynę. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj roztopioną czekoladę, a do drugiej wanilię, sok i skórkę z cytryny, następnie wymieszaj.
Wyjmij z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem. Wlewaj do środka naprzemiennie masę białą i czekoladową, po czym wstaw sernik do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posyp sernik kolorowymi kuleczkami i serwuj.