Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli macie w zamrażarce jeszcze jakieś zapasy mrożonym truskawek to czas najwyższy je zużyć. Ja tak zrobiłam i wyszedł aksamitny sernik z musem truskawkowym z nutką cynamonu. Sernik jest na biszkopcie, przez co jest naprawdę mega delikatny:)
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2159
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12314
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2159
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12314
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier, na koniec żółtka. Mąkę i proszek przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do tortownicy, włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 25 minut. Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń, 0,5 szklanki oleju, twaróg. Zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Masę serową należy po prostu wylać na biszkopt (po 25 minutach pieczenia) i piec w temp. 170 st. przez ok. godzinę. Sernik wyjdzie bardzo delikatny.
Mus truskawkowy: Truskawki rozmrozić, zblendować. 2 galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody, wystudzić, ale nie dopuścić do stężenia. Galaretki połączyć z truskawkami, dokładnie wymieszać. Dodać szczyptę cynamonu dla podkreślenia smaku. Powstały gęsty mus wyłożyć na wystudzony sernik. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Pyszny, mega delikatny deser!