Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na czekoladowym spodzie, z herbatnikami czekoladowymi i polewą czekoladową, to marzenie każdego wielbiciela czekolady!
Forma 25x40 cm
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 27
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12959
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 185
Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 132
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 27
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12959
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 185
Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 132
Składniki
Przygotuj czekoladowy spód. Pokrusz czekoladę do metalowej miski. Umieść ją nad wypełnionym niewielką ilością gotującej się wody rondelkiem (w kąpieli wodnej). Roztop czekoladę. Co pewien czas zamieszaj zawartość miski. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodaj do niej po jednym jajku. Przesiej do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników.
Połącz ciasto z przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą. Wmieszaj w także lekko posiekane orzechy nerkowca. Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 25x40 cm. Przełóż do niej ciasto.
Przygotuj masę serową. Zmiel twaróg dwukrotnie maszynką do mięsa przez sitko o dużych oczkach. Utrzyj całe jajka z cukrem. Dodaj do nich budyń i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj. Połącz z twarogiem w jednolitą masę. Wmieszaj w nią pokruszone herbatniki.
Przelej masę twarogową na czekoladową. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę. Pozostaw sernik do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Zrób polewę do ciasta. Ponownie przygotuj kąpiel wodną. Tym razem do pokruszonych czekolad dodaj śmietanę. Podgrzewaj składniki, mieszając je na jednolity sos. Przestudź go i przelej na sernik. Gdy polewa zacznie tężeć, możesz narysować na niej widelcem wzorki. Schłodź sernik w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień.