Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki oszukany sernik zawsze super sprawdza się na wszystkich letnich imprezach. Pewnie niektórzy pomyślą co to za sernik bez sera, a powiem Wam, że całkiem dobry ten sernik!!!
Blaszka 25 x 36 cm, mikser ręczny
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1007
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1007
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Składniki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć pokrojony na mniejsze kawałki i wymieszany z suchą galaretką truskawkową rabarbar – lepsze będą cieńsze łodygi. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód z rabarbarem. Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec ok. 50 min. w temp. 180 C. Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia, gdy ostygnie wstawić na noc do lodówki. Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.