Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-04-2021
Ciasto biszkoptowe z masami serowymi. Górny biszkopt malowany we wzorki. Tutaj wykorzystałam stary papier z wzorkami. Już publikowanym taki biszkopt lecz z trochę innymi kolorami. Ciasto imprezowe.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 372
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 372
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Składniki
Wcześniej namalować wzorki na papierze do pieczenia.(tutaj wykorzystałam stary mój wzór) Odwrócić papier i delikatnie natłuścić.
masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką i białkiem. Masę podzielić do kilku miseczek. Każdą masę w miseczce, zafarbować jadalną farbką. (Tutaj była czerwona, żółta, zielona, niebieska i fioletowa.) Przygotować rożki papierowe w które powkładać masy. Dobrze rożki zawinąć i zabezpieczyć.
Końcówki rożków minimalnie obciąć i nanieść odpowiednimi kolorami na wzorki. Na tą natłuszczoną stronę. Wykałaczką wyrównać. Papier z malowanym wzorem przenieść do blaszki 30x40, delikatnie postukać i schłodzić w lodówce z godzinę. Można wieczorem namalować i blaszkę schować do lodówki na całą noc.
biszkopt we wzorki-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Teraz wyjąć blaszkę z lodówki i delikatnie wylać ciasto i wyrównać górę. Piec ok.20 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę i ostrożnie papier. Starać się nie uszkodzić wzorków. Biszkopt ostudzić.
biszkopt na spód- Zrobić identycznie jak poprzedni z tym, że wylać na czysty papier do pieczenia i bez schładzania. Po wystygnięciu, włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyścielanej czystym i wyższym papierem. Żeby masa dobrze przywarła do biszkoptu, to dobrze jest z niego zdrapać skórkę widelcem.
krem 1-Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem a potem porcjami dodawanym serem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Dodać brzoskwinie i wymieszać łopatką, ale nie długo i wylać na biszkopt w blaszce. Blaszkę schłodzić z pół godziny w lodówce.
krem 2- Postąpić jak z poprzednią masą tylko bez brzoskwiń a na koniec dodaną posypką. Można zetrzeć czekoladę. Wylać i rozsmarować w blaszce.
Przykryć malowanym biszkoptem i całość schłodzić w lodówce. Kroić ostrym nożem .