Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Smaczny, o orzeźwiającym smaku serniczek na zimno z dodatkiem galaretek. Wygląda pięknie a smakuje jeszcze lepiej.
foremka, papier do pieczenia, mikser, garnuszek do rozpuszczenia żelatyny ,garnek do rozpuszczenia galaretek, ,
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 773
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 907
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2798
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 773
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 907
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2798
Składniki
Na samym początku przygotować galaretki. Każdą ugotować według opisu na opakowaniu tylko nie 500 ml. wody a 400 ml. Po ugotowaniu galaretki zostawić do całkowitego stężenia. Po całkowitym stężeniu galaretki pokroić w drobniejsze różnej wielkości kawałki. Truskawki oczyścić ze szypułek , opłukać , osuszyć i pokroić na połówki , kilka zostawić w całości do dekoracji. Śmietanę 30 % mocno schłodzoną ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do większej miski wbić jajka dodać cukier oraz cukier waniliowy , dokładnie utrzeć na puszystą masę. Do masy jajecznej porcjami dodawać mielony twaróg oraz ubitą na sztywno śmietanę 30 % (część śmietany odłożyć do dekoracji) wymieszać do połączenia składników. Do całości wmieszać pokrojone wcześniej przygotowane galaretki ( z każdej galaretki trochę odłożyć do dekoracji ) Następnie cienkim strumykiem wolno wlewać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę (żelatyna ma być letnia a nie gorąca). Formę o długości 36 cm. i szerokości 16 cm .wyłożyć papierem do pieczenia na spód rozłożyć herbatniki. Herbatniki posmarować konfiturą z wiśni. Do tak przygotowanej foremki wyłożyć masę serową, wyrównać górę i włożyć do lodówki do stężenia. Po całkowitym stężeniu na masę serową ułożyć przygotowane połówki truskawek i zalać rozpuszczoną wystudzoną lekko tężejącą czerwoną galaretką. Ponownie włożyć do lodówki do stężenia.
Udekorować ubitą śmietaną, truskawkami , kawałkami galaretek oraz listkami mięty.