Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam masło orzechowe w ciastkach :) Tak mnie coś tknęło żeby zrobić sernik z masłem orzechowym i tak oto zrodziło się ciastko na zimno, bez większego wysiłku, coś smacznego dla dużego i małego.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 376
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 376
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
SPÓD: Herbatniki rozkruszamy – ja robię to w blenderze – i dodajemy oba masła. Mieszamy dokładnie i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dociskamy szklanką i wkładamy do lodówki. Tam niech sobie czeka na masę.
MASA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Uważajmy, żeby miska z czekoladą nie dotykała wody. Żelatynę zalewamy wodą i rozpuszczamy również w kąpieli wodnej. Szklankę z żelatyną wstawiam do kubka z gotującą się wodą. Śmietankę ubijamy z fixem i dodajemy serki homogenizowane. Następnie wlewamy wystudzoną dobrze czekoladę i mieszamy. Na koniec wlewamy wąskim strumieniem rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Ubijamy mikserem. Masę wykładamy na wychłodzony spód z herbatników. Wkładamy do lodówki – masa dość szybko tężeje.
WIERZCH: Masło orzechowe ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem. Przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na górę naszego ciasteczka. Wygładzamy gorącą szpatułką metalową lub łyżką. Ja dodatkowo posypałam wiórkami kokosowymi i granatem, ale mogą to być truskawki, maliny, jagody, borówki czy co tam chcemy. SMACZNEGO :) Zapraszam na mojego bloga www.pyszotki.pl