Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Sernik na zimno ze słodkim musem kajmakowym i musem z gorzkiej czekolady. Wierzch ciasta posypałam posiekanymi orzechami i gorzką czekoladą. Smaki i tekstury doskonale się łączą. Ciasto jest proste do wykonania, a większość pracy wykonuje za nas robot planetarny.
tortownica o średnicy 20 cm
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1005
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 102
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1005
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 102
Składniki
Rant tortownicy wykładamy folią do rantów (dzięki temu łatwo zdejmiemy rant tortownicy nie uszkadzając ciasta). Dno tortownicy i boki wykładamy biszkoptami. Warstwa serowa: Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy. Serek przekładamy do dzieży robota kuchennego, wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy końcówką - rózga. Wymieszaną masę wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki. Mus kajmakowy: Do dzieży robota przekładamy kajmak dodajemy mleko. Mieszamy końcówką - rózga, aż kajmak połączy się z mlekiem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do kajmaku z mlekiem. Ubijamy na wysokich obrotach około 10-15 minut, aż masa się spieni. Mus wylewamy na warstwę serową. Odstawiamy do lodówki. Mus czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę i ciepłe mleko umieszczamy w dzieży robota i mieszamy końcówką - rózga, aż się połączą. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do czekolady. Ubijamy na wysokich obrotach około 10-15 minut, aż masa się spieni. Mus wylewamy na warstwę kajmakową. Posypujemy orzechami i wiórkami czekolady. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, żeby masy dobrze zastygły. Dzięki użyciu foli do rantów wystarczy rozpiąć tortownicę, ostrożnie zdjąć folię i przełożyć ciasto na płaski talerz lub paterę. Porady: Proponuję użyć żelatyny w listkach, gdyż idealnie się rozpuszcza i łączy z masami nie pozostawiając grudek. Ciasto najlepiej kroić nożem wcześniej namoczonym w gorącej wodzie.