Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników. Składa się on z mięciutkiego biszkoptu, masy serowej z zatopionymi truskawkami oraz galaretki również z truskawkami.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 351
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 351
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Na początek pieczemy biszkopt (ten krok można pominąć, a na dno blaszki ułożyć okrągłe biszkopty, wtedy będzie to sernik bez pieczenia) Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier, najlepiej drobny. Chwilę miksujemy i dodajemy żółtka-zmniejszamy obroty i miksujemy do połączenia. Dodajemy na koniec mąkę oraz proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach by nie utracić puszystości masy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. U mnie biszkopt piekł się 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odcinamy brzegi biszkoptu od blaszki, i zostawiamy do wystudzenia Na ostudzonym biszkopcie układamy truskawki. Ścinamy szypułki, osuszamy, i układamy w pozycji stojącej Przechodzimy do masy serowej W miseczce rozpuszczamy łyżki żelatyny w 150 ml wrzątku (można dać troszkę więcej, jeśli żelatyna jest gęsta) Dokładnie mieszamy i studzimy, tak by była płynna, nie musi być całkowicie zimna, może być letnia. Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy szklankę cukru pudru-miksujemy. Następnie dodajemy ser, wszystko miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i energicznie miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia. Masę szybko wykładamy na truskawki. Wyrównujemy i odkładamy do lodówki do stężenia. W misce rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 750 ml wrzątku-dokładnie mieszamy. Gdy galaretka będzie zimna, dodajemy do niej resztę pokrojonych truskawek. Wstawiamy do lodówki, gdy zacznie gęstnieć wykładamy na ciasto. Ciasto powinno postać w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc. I gotowe. Sernik jest wspaniały, bardzo łatwy, pięknie wygląda, pięknie się kroi. Bardzo polecam, na prawdę warto go zrobić.