Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Sernik na zimno "zamek" z owocową wkładką
  • Ciasta
  • Przepis na

Sernik na zimno "zamek" z owocową wkładką

30.06.2022 Odsłon: 396
5.0 (3 oceny)

Przepis bierze udział w konkursie

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
kolorowyprzepisownik
kolorowyprzepisownik

Kolorowy i przepyszny sernik, który w środku kryje niespodziankę, a i zewnątrz wygląda trochę jak zamek :) a to za sprawą miniaturowych owoców w galaretce, które zrobiłam w foremce do kostek lodu. Pyszny i efektowny deser na każdą okazję i bez okazji!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

blender, tortownica w 3 rozmiarach

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 54

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9306

> 60 min >60 min
16
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 973

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 10042

> 60 min >60 min
20
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Winny królik

Dania główne Winny królik

Jedna z najsmaczniejszych metod na królika!

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 3480

do 30 min 30 min
19
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Dania główne Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 1130

> 60 min >60 min
22
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 54

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9306

> 60 min >60 min
16
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 973

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 10042

> 60 min >60 min
20
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Winny królik

Dania główne Winny królik

Jedna z najsmaczniejszych metod na królika!

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 3480

do 30 min 30 min
19
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Dania główne Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 1130

> 60 min >60 min
22
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Sernik na zimno "zamek" z owocową wkładką
Autor:
kolorowyprzepisownik
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Spód
  • płatki owsiane błyskawiczne (rozdrobnione) 1 szkl.
  • płatki ryżowe 0,5 szkl.
  • olej kokosowy 3-4 czubate łyżki (przed rozpuszczeniem)
  • czekolada mleczna (użyłam z miętą) 1 szt.
Tortownica 11 cm
  • 1 szk. owoców (użyłam malin i jagód)
  • 1 galaretka owoce leśne (ewentualnie jakać czerwona)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 szkl. wrzątku
Tortownica 16 cm
  • twaróg sernikowy 3krotnie zmielony 300 g
  • 0,5 szkl. wrzątku
  • 1 galaretka truskawkowa lub niebieska (ja niebieską wzmocniłam 3 kroplami barwnika spożywczego)
  • 1 łyżka soku z limonki
Tortownica 23 cm
  • twaróg sernikowy 3krotnie zmielony 700 g
  • 0,5 szkl. wrzątku
  • 2 galaretki rubinowe
Dodatkowo
  • 1 galaretka kryształowa (bezbarwna)
  • 1 galaretka cytrynowa lub gruszkowa (jasna)
  • borówki amerykańskie 250 g
  • śliwki 3 szt
  • jagody około 2/3 szkl.
  • maliny 1/3 szkl.
  • świeża mięta i foremka do kostek lodu
Sposób przygotowania:
1

Spód: W rondelku umieszczamy olej kokosowy i połamaną czekoladę. Rozpuszczając dodajemy płatki owsiane oraz ryżowe. Następnie mieszamy, cały czas podgrzewając, aż masa dokładnie się połączy (nie gotujemy). Gotową masą wykładamy spód największej tortownicy (23cm). Ja dodatkowo samo dno wykładam zawsze papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do lodówki, żeby dobrze schłodzić spód.

2

Rozpuszczamy galaretki w osobnych miseczkach: kryształową, owoce leśne i niebieską (do niebieskiej mniej wody niż na opakowaniu, najlepiej około 300 ml). Do foremek na kostki lodu wkładamy owoce (u mnie borówki i porzeczki) i małe listki mięty (dodają smaku i są dekoracyjne). Zalewamy je kryształową galaretką i wstawiamy całość do lodówki do stężenia. Reszta galaretki kryształowej przyda się później, zostawiamy ją w temperaturze pokojowej.

3

Malutka tortownica: Na dno maleńkiej tortownicy kładziemy folię spożywczą, zapninamy rant. W ten sam sposób postępujemy ze średnią tortownicą. Do najmniejszej tortownicy wsypujemy owoce (u mnie jagody i maliny) i zalewamy ostudzoną galaretką (owoce leśne). Wstawiamy do lodówki. Aby przyspieszyć proces, można też wstawić na krótko do zamrażarki. Rozpuszczamy galaretki rubinowe.

4

Średnia tortownica: Przygotowujemy pierwszą masę serową. Twaróg blendujemy z tężejącą niebieską galaretką i sokiem z limonki. Na tym etapie dodałam odrobinę barwnika spożywczego, ale to można pominąć (można też zrobić zupełnie inny kolor poprzez zmianę galaretki i opcjonalnie barwnika). Gdy owoce w galaretce dobrze zastygną, delikatnie odkrawamy brzegi małej tortownicy, by je wyjąć. Owocową wkładkę układamy na środku średniej tortownicy. Następnie przestrzenie pomiędzy nią, a bokami wypełniamy przygotowaną niebieską masą serową. Masy miałam dokładnie tyle, że pokryłam całość, nawet wierzch owocowej wkładki. Tortownicę wstawiamy do lodówki, do schłodzenia.

5

Na schłodzoną masę wykładamy owoce (u mnie porzeczki, borówki i śliwki pokrojone w półksiężyce). Owoce delikatnie zalewamy pozostałą galaretką kryształową. Pilnujemy, by każdy owoc był nią pokryty, dzięki temu nie będą się psuć. Można też wylać trochę, schłodzić, aby stężała, a potem dolać resztę – to da gwarancję, że owoce nie wypłyną do góry i będą pięknie całe pokryte galaretką. Ponownie schładzamy całość w lodówce. Cały czas działamy w średniej tortownicy (niech Was nie zmyli zdjęcie sernika, jest ok z opisem wykonania). W czasie chłodzenia przygotowujemy masę serową z reszty twarogu. Blendujemy z lekko tężejącymi galaretkami rubinowymi. Rozpuszczamy galaretkę gruszkową lub cytrynową.

6

Największa tortownica: Wyjmujemy z lodówki największą tortownicę (tu jest nasz spód). Wkładamy do niej na środek stężałą zawartość średniej tortownicy z owocową wkładką (tą malutką) do dołu (ja to zrobiłam odwracając całość przy pomocy talerzyka, żeby łatwo zdjąć folię spożywczą z dna). Wypełniamy przestrzenie pomiędzy brzegami tortownicy masą serową z galaretkami rubinowymi. Dobrze jest użyć do tego rękawa cukierniczego z odciętą końcówką. Można to zrobić też łyżką, ale będzie to dłużej trwało, żeby nie zabrudzić owoców zanurzonych w galaretce. Wstawiamy całość do lodówki, to już prawie koniec pracy Pomiędzy bokami tortownicy nadal jest wolna przestrzeń – teraz w tym miejscu układamy owoce (użyłam śliwek, ale mogą być dowolne). Wlewamy ostrożnie (łyżką!) na owoce trochę galaretki gruszkowej, a gdy się ściągnie, dopiero dolewamy resztę. To po to, by owoce się nie podniosły i zostały tam, gdzie mają być i aby galaretka stworzyła płaską powierzchnię. Na koniec ostrożnie wyciągamy owoce w galaretce z foremki do kostek lodu. Kostki układamy dookoła i całość wstawiamy do lodówki do ostatecznego schłodzenia. Sernik na zimno gotowy! Może pracochłonny, ale efektowny i może robić z tort na letnie imprezki :)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki