Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dawna miałam ochotę upiec ten sernik, bo słyszałam, że ma aksamitną konsystencję, anielski smak i boski wygląd. Odważyłam się, upiekłam i przekonałam się, że to wszystko prawda.Polecam! :)
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18011
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 491
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 972
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7495
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8850
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18011
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 491
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 972
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7495
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8850
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 21cm wyłożyć podwójnym arkuszem folii aluminiowej, tak, aby sporo wystawało na zewnątrz. Zamknąć tortownicę, a folią wystającą obłożyć boki formy. Tortownicę trzeba tak przygotować, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.Wewnętrzne boki tortownicy wysmarować masłem.
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem, roztopić masło i wymieszać z ciastkami. Masę ciastkową wyłożyć na spód tortownicy. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Wszystkie składniki na sernik zmiksować na gładziusieńką masę i przelać do tortownicy na masę ciasteczkową.Wyrównać. Formę z ciastem wstawić do większej formy i wlać do niej zagotowaną wodę do połowy wysokości tortownicy.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok. 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st.C i piec jeszcze ok.70-80 minut. Otworzyć drzwiczki i studzić sernik nie wyjmując go z piekarnika.
W tym czasie przygotować masę śmietanową. Obydwie śmietany zmiksować na krem, dodać cukier i sok z cytryny i jeszcze miksować . Sernik delikatnie wyjąć z piekarnika i na ciepły, ale nie gorący wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i wstawić do piekarnika /180st.C/ i zapiekać 5 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
Sernik przechowywać w lodówce. Życzę SMACZNEGO!