Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które wychodzi zawsze tak samo jak za pierwszym razem, czyli.. Pięknie. Wyrasta zawsze tak jak powinno. Smaku nie da się opisać, gdyż trzeba go spróbować. Jest aksamitnie lekki, właśnie taki, jaki powinien być sernik nie tylko na święta, ale na każde okazje, w jakich chcemy go podać. Zawsze robiłam na spodzie z jasnych ciasteczek, ale w tym roku zrobiłam wyjątek i spód wykonałam z ciasteczek kakaowych. Powiem Wam, że smak się wgrał naprawdę dobrze. Przynajmniej dno nie wtopiło się w całe ciasto. Idealny do kawy, herbaty.. Lub po prostu do zjedzenia samego. Sekret tego sernika jest całkiem prosty. Aby sernik wyszedł trzeba stosować się do tego co pisze w przepisie, inaczej nie wyjdzie taki jak powinien. Nie jest to ciasto dla ludzi niecierpliwych i nerwowych ( pod względem czekania na dane ciasto ). Serniki należą do ciast, które są dobre na następny dzień. One po prostu muszą odpowiednią ilość czasu poświęcić na ''dojrzewanie''...
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 474
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 812
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 474
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 812
Składniki
Tortownicę (o średnicy 26cm) owinąć (od zewnętrznej strony) parokrotnie i szczelnie w folię aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć lub zrobić to blenderem). 90g masła (lub margaryny) roztopić. Rozkruszone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć do tortownicy. Wstawić na 30min. (lub dłużej) do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Nie trzeba miksować długo, tylko do połączenia składników. Zagotować dużą ilość wody. Masę wylać na spód. Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Piec 45min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30min. (Podczas pieczenia przykryłam sernik z góry folią aluminiową, aby pozostał biały). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem. Ciasto powinno być na środku ścięte). Sernik pozostawić na 1 godz. w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kolejno wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić na noc do lodówki