Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik nowojorski wygląda obłędnie ze względu na idealnie równą powierzchnię. Poza tym daje ci wiele możliwości dekoracji, według własnego upodobania.
Tortownica 24-25 cm
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4190
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416544
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4190
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416544
Składniki
Przygotuj spód. Zmiksuj dobrze herbatniki, aby miały jak najdrobniejszą konsystencję. Roztop masło. Połącz je z kakao i herbatnikami, całość wymieszaj. Odstaw łyżkę spodu czekoladowego, a resztę wysyp na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia o wielkości ok. 24-25 cm. Odstaw do lodówki.
Teraz przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj wraz z cukrem i jajkami. Następnie wlewaj cienkim strumieniem śmietanę, cały czas mieszając tylko do połączenia składników. Na koniec wsyp mąkę albo budyń waniliowy. Zamieszaj.
Wyłóż masę serową na przygotowany wcześniej spód.
Do innej tortownicy albo naczynia żaroodpornego wlej wrzącą wodę na wysokość około 2-3 centymetry. Włóż na dno rozgrzanego piekarnika. Możesz też użyć funkcji pary, jeśli taką masz.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę z sernikiem nowojorskim ustaw na półce wyżej niż znajduje się woda. Piecz go przez 10 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejsz do 120 stopni Celsjusza i zostaw tak na 90 minut.
Studź sernik nowojorski przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Wtedy udekoruj go pozostałością ciasteczkowego spodu.