Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik nowojorski wygląda obłędnie ze względu na idealnie równą powierzchnię. Poza tym daje ci wiele możliwości dekoracji, według własnego upodobania.
Tortownica 24-25 cm
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3494
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 338
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1696
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3494
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 338
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1696
Składniki
Przygotuj spód. Zmiksuj dobrze herbatniki, aby miały jak najdrobniejszą konsystencję. Roztop masło. Połącz je z kakao i herbatnikami, całość wymieszaj. Odstaw łyżkę spodu czekoladowego, a resztę wysyp na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia o wielkości ok. 24-25 cm. Odstaw do lodówki.
Teraz przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj wraz z cukrem i jajkami. Następnie wlewaj cienkim strumieniem śmietanę, cały czas mieszając tylko do połączenia składników. Na koniec wsyp mąkę albo budyń waniliowy. Zamieszaj.
Wyłóż masę serową na przygotowany wcześniej spód.
Do innej tortownicy albo naczynia żaroodpornego wlej wrzącą wodę na wysokość około 2-3 centymetry. Włóż na dno rozgrzanego piekarnika. Możesz też użyć funkcji pary, jeśli taką masz.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę z sernikiem nowojorskim ustaw na półce wyżej niż znajduje się woda. Piecz go przez 10 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejsz do 120 stopni Celsjusza i zostaw tak na 90 minut.
Studź sernik nowojorski przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Wtedy udekoruj go pozostałością ciasteczkowego spodu.