Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny sernik o lekko piankowej konsystencji, nie za słodki (łasuchom polecam dodać ciut więcej cukru). Jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Co ważne! Podczas pieczenia nie pękł i nie opadł!!! Źródło przepisu: http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/03/obedny-sernik-magosi.html
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 289
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21792
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 289
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21792
Składniki
Przygotowujemy kruszonkę: Roztapiamy masło, wrzucamy kokos, cukier, mieszamy. Teraz kruszonkę należy schłodzić i następnie wbijamy do niej żółtko i dokładnie mieszamy.
Ciasteczka rozkruszamy, masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Tym "mokrym piaskiem" wylepiamy blachę o wymiarach 25x35cm. Wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski wrzucamy 4 żółtka i jedno całe jajko. Wsypujemy cukier i ubijamy na gładką, puszystą masę. W osobnej misce ubijamy 5 białek (jedno żółtko poszło do kruszonki). Do masy z żółtek dodajemy stopniowo ser, mleko i olej, miksujemy do połączenia składników, na koniec wsypujemy budynie i dalej mieszamy ( nie za długo - tylko do połączenia). Następnie dodajemy ubite białka i mieszamy już tylko łyżką. Wylewamy na ciasteczkowy spód i delikatnie rozkładamy na wierzchu kruszonkę - małymi porcjami aby się nie utopiła - masa serowa jest rzadka (tak ma być) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy sernik i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy tempreaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Jeśli kruszonka zacznie się zbytnio rumienić rozkładamy na wierzchu folię aluminiową (błyszczącą stroną w dół) i pieczemy dalej. Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik ( nie otwieramy go) i trzymamy tam sernik przez 30 minut, po upływie tego czasu uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik jeszcze na 20 minut. Następnie wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Pełni smaku nabiera po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego!