Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny sernik o lekko piankowej konsystencji, nie za słodki (łasuchom polecam dodać ciut więcej cukru). Jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Co ważne! Podczas pieczenia nie pękł i nie opadł!!! Źródło przepisu: http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/03/obedny-sernik-magosi.html
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 154
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 37
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 111
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 5908
Szybkie do przygotowania (choć nieco trzeba odczekać), puszyste i kremowe, a...
Odsłon: 1516
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 154
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 37
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 111
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 5908
Szybkie do przygotowania (choć nieco trzeba odczekać), puszyste i kremowe, a...
Odsłon: 1516
Składniki
Przygotowujemy kruszonkę: Roztapiamy masło, wrzucamy kokos, cukier, mieszamy. Teraz kruszonkę należy schłodzić i następnie wbijamy do niej żółtko i dokładnie mieszamy.
Ciasteczka rozkruszamy, masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Tym "mokrym piaskiem" wylepiamy blachę o wymiarach 25x35cm. Wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski wrzucamy 4 żółtka i jedno całe jajko. Wsypujemy cukier i ubijamy na gładką, puszystą masę. W osobnej misce ubijamy 5 białek (jedno żółtko poszło do kruszonki). Do masy z żółtek dodajemy stopniowo ser, mleko i olej, miksujemy do połączenia składników, na koniec wsypujemy budynie i dalej mieszamy ( nie za długo - tylko do połączenia). Następnie dodajemy ubite białka i mieszamy już tylko łyżką. Wylewamy na ciasteczkowy spód i delikatnie rozkładamy na wierzchu kruszonkę - małymi porcjami aby się nie utopiła - masa serowa jest rzadka (tak ma być) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy sernik i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy tempreaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Jeśli kruszonka zacznie się zbytnio rumienić rozkładamy na wierzchu folię aluminiową (błyszczącą stroną w dół) i pieczemy dalej. Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik ( nie otwieramy go) i trzymamy tam sernik przez 30 minut, po upływie tego czasu uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik jeszcze na 20 minut. Następnie wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Pełni smaku nabiera po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego!