Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na ciasteczkowym spodzie z polewą z białej czekolady…
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 627
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 627
Składniki
Herbatniki blendujemy na pył, masło roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Herbatniki mieszamy z masłem. Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową, dociskamy ją za pomocą łyżki aż powstanie równa i zwarta masa, wkładam na czas przygotowywania masy serowej do lodówki.
W malutkim rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę. Gdy będzie gorąca, wtedy dodajemy drobno posiekaną czekoladę i zdejmujemy od razu z palnika. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita polewa. Gdy nieco przestygnie, wtedy dodajemy pastę pistacjową i lekko mieszamy.
Do miski dodajemy 1 kg twarogu z wiaderka, cukier (3/4 szklanki), a także 5 dużych jajek. Miksujemy tylko przez 30 sekund na wysokich obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy skrobię, miękkie masło oraz masę pistacjową. Całość miksujemy.
Masę serową przelewamy do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do temp. 170 stopni. Na dolnej półce piekarnika wstaw blaszkę z wodą, Piec w tzw. Kąpieli wodnej.
Najpierw pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni (góra-dół,), a następnie przez 60 minut w temp. 130 stopni. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku do przestudzenia.