Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na ciasteczkowym spodzie z polewą z białej czekolady…
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 27
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21665
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 27
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21665
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Składniki
Herbatniki blendujemy na pył, masło roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Herbatniki mieszamy z masłem. Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową, dociskamy ją za pomocą łyżki aż powstanie równa i zwarta masa, wkładam na czas przygotowywania masy serowej do lodówki.
W malutkim rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę. Gdy będzie gorąca, wtedy dodajemy drobno posiekaną czekoladę i zdejmujemy od razu z palnika. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita polewa. Gdy nieco przestygnie, wtedy dodajemy pastę pistacjową i lekko mieszamy.
Do miski dodajemy 1 kg twarogu z wiaderka, cukier (3/4 szklanki), a także 5 dużych jajek. Miksujemy tylko przez 30 sekund na wysokich obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy skrobię, miękkie masło oraz masę pistacjową. Całość miksujemy.
Masę serową przelewamy do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do temp. 170 stopni. Na dolnej półce piekarnika wstaw blaszkę z wodą, Piec w tzw. Kąpieli wodnej.
Najpierw pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni (góra-dół,), a następnie przez 60 minut w temp. 130 stopni. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku do przestudzenia.