Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki i bardzo puszysty sernik, który zawsze się udaje! :) Powiem nieskromnie, że zajadają się nim wszyscy sernikowi smakosze.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2152
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12307
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2152
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12307
Składniki
UWAGI: Na początek zdradzę Wam kilka sekretów udanego sernika :) Wszystkie składniki, z których przygotowujecie masę powinny mieć temperaturę pokojową, więc pół godziny wcześniej wyjmijcie je z lodówki. Drugą kwestią jest sposób pieczenia masy serowej. Pieczemy góra/dół - bez termoobiegu. Zaczynamy od 180 stopni i potem co 10 minut zmniejszamy temperaturę o 10 stopni, aż do 150 stopni i w tej temperaturze pieczemy już do końca! Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 15 min w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik jeszcze na 20 min.
Spód Szybko zagniatamy wszystkie składniki (2 żółtka, 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła (82%), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%) i robimy z nich kulę. Kulę owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut. Następnie smarujemy brytfankę masłem lub olejem i posypujemy bułką tartą. Wylepiamy spód brytfanki ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy masę.
Masa Białka z 8 jajek oddzielamy od żółtek, dodajemy 2 białka, które zostały z pieczenia spodu i odstawiamy w ciepłe miejsce. 250 g masła kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i ucieramy. Następnie dodajemy 2 szklanki przesianego cukru pudru i dalej ucieramy, aż uzyskamy konsystencję puszystej masy. Dodajemy po 2 żółtka, ciągle ucierając. Kolejno dodajemy po 1 łyżce sera twarogowego i dalej ucieramy :) Następnie dodajemy kaszę mannę i budyń - wszystko to mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy je z masą za pomocą drewnianej łyżki. Masę wykładamy na ostygnięty spód, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jak wcześniej wspominałam, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, po kolejnych 10 minutach do 160 stopni, a po jeszcze kolejnych do 150 - i takiej temperaturze pieczemy już sernik do końca. Łączny czas pieczenia to 70 minut! Po 70 minutach wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na kolejne 20 minut. Na jeszcze ciepły sernik delikatnie wykładamy kandyzowaną skórkę pomarańczową i polewamy powstałym podczas kandyzowania sosem pomarańczowym.
Kandyzowana skórka pomarańczowa: Pomarańcze szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Skórkę obieramy i pozbywamy się białej, wewnętrznej części skórki. Można pomóc sobie tarką i po prostu białą część zetrzeć na małych oczkach. Cukier rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę skórkę pomarańczową, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż skórka stanie się przeźroczysta. Pamiętamy, by co jakiś czas mieszać nasz syrop cukrowy, aby się nie przypalił.