Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasz sernik świąteczny jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia minimalną ilość składników a uzyskałyśmy efekt spektakularny. Najważniejszym elementem sernikowej układanki okazało się mleko skondensowane słodzone, które nadaje ciastu mleczny, subtelny smak. W przepisie dajemy kilka rad, jak obchodzić się z sernikiem, aby ładnie, równo wyrósł i nie popękał. Nasz sernik jest bardzo łatwy do upieczenia, pięknie przyozdobiony stanie się świąteczną dumą nie jednej gospodyni.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1631
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 167
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 183
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1631
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 167
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 183
Składniki
Ciasteczka mielimy na piasek blenderem, dodajemy ciepłe, roztopione masło, mieszamy . Blaszkę 28×18 cm wyściełamy papierem do pieczenia na spodzie i po bokach. Na bokach robimy wyższe burty na wszelki wypadek, gdyby sernik nam chciał bardzo mocno wyrosnąć i wyskoczyć z formy. Przekładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dokładnie ubijamy. Wstawiamy formę ze spodem do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 °C (góra-dół bez termoobiegu). Na dół piekarnika wkładamy blaszkę z wodą. Ciasto włożymy na drugą raszkę od dołu.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Twaróg z wiaderka, żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do sernika i mleko skondensowane wrzucamy do misy miksera i miksujemy tylko do połączenia składników.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki silikonowej, staramy się nie zniszczyć struktury piany.
Masę serową przekładamy do blaszki, całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C i pieczemy 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie przestudzony wkładamy na noc do lodówki.
Tak przygotowany sernik ozdabiamy polewą i bakaliami.
Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy i wykładamy na wierzch sernika, posypujemy jeszcze miękką polewę posiekanymi orzechami, żurawiną i skórką pomarańczową kandyzowaną.
Nasze rady:
Warto piec serniki w kąpieli wodnej lub tak jak my z wodą w naczyniu, pod blaszką z ciastem. Pięknie wyrosną i nie popękają.
Studzimy serniki powoli, wówczas nie opadną nam gwałtownie, będą równe jak stół.
Pieczemy również w niezbyt wysokich temperaturach, aby nie podniosły się na początku zbyt gwałtownie, bo wtedy szybko i spektakularnie opadną.
Ser do naszego sernika powinien być wiaderkowy, będzie miał konsystencję bardzo delikatną i puszystą.
Do sernika użyłyśmy przyprawę z wanilią i kardamonem, ale możemy dodać tylko cukier wanilinowy -dużą paczkę (16 g).
W ostatnim etapie pieczenia przykryłyśmy wierzch ciasta papierem do pieczenia, aby nie spiekł się za mocno.