Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto wypełnione po brzegi aksamitnym sernikiem i musem rabarbarowo-truskawkowym to idealne ciasto na lato, gdy kiedy masz ochotę na kawałek zimnego deseru z lodówki.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8090
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1168
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9863
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4535
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 545
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8090
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1168
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9863
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4535
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 545
Składniki
Zacznij od wykonania ciasta. Połącz ze sobą wszystkie składniki i zagnieć gładkie ciasto, a następnie włóż do lodówki na 30 minut. Okrągła foremkę do pieczenia/tart (ok.28 cm) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na kształt koła i przełóż ciasto do foremki (dokładnie dociskając wszystkie boki). Ponakłuwaj widelcem ciasto i wstaw do pieca nastawionego na 200°C i piecz przez 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni. Po tym czasie wyjmij i ostudź.
Przygotuj masę serową. Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Twaróg, serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier włóż do misy miksera i utrzyj na gładką masę (aby cukier w pełni się rozpuścił). Dodaj kilka kropli cukru i pół łyżeczki soku z cytryny. Sprawdź, czy smak słodyczy i kwaskowatości się zrównoważył. Wylej masę serową na podpieczony spód sernika i piecz przez 55-65 minut w piecu nagrzanym do 180°C. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku i zostaw do przestygnięcia. Umyj dokładnie rabarbar i truskawki. Z rabarbaru odetnij z zdrewniałe końcówki a z truskawek oderwij szypułki. Pokrój owoce na małe kawałki (zostaw kilka truskawek w całości do dekoracji). Wrzuć rabarbar i truskawki do garnka i zasyp cukrem, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną, a sok odparuje. Jeśli preferujesz gładszą konsystencję musu – zmiel owoce blenderem i wlej tężejąca galaretkę. Gotowy mus przelej na wierzch sernika i schładzaj w lodówce najlepiej całą noc.