Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik rabarbarowy to wspaniała propozycja dla miłośników tej wyjątkowej rośliny. Jest aksamitny, rozpływający się w ustach i mocno kwaskowaty. I choć będzie on pękał i opadał, to jego smak wynagradza wszystko. A w razie czego, zawsze możesz posypać go dużą ilością cukru pudru!
Tortownica o średnicy 25 cm, papier do pieczenia
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29213
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1647
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18552
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 658
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29213
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1647
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18552
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 658
Składniki
Masło rozpuść w garnuszku i ostudź.
Herbatniki zmiel w robocie kuchennym na okruchy. Dodaj masło i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą herbatnikową wylep spód i brzegi formy, dobrze dociskając szklanką.
Przygotuj warstwę serową. W misce utrzyj ser na jednolitą i gładką masę.
Dodaj jajka, budyń i cukier. Wymieszaj całość na jednolitą konsystencję.
Rabarbar umyj i obierz, dobrze osusz. Pokrój go na niewielkie kawałki o wielkości 1-2 cm. Włóż go do masy serowej i delikatnie przemieszaj.
Masę serową wylej na spód ciasteczkowy i wyrównaj.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 60-70 minut, gdzie na ostatnie 10 minut przykryj sernik luźno położoną folią aluminiową. Gotowy sernik powinien lekko trząść się w środkowej części.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjmij je z pieca.
Sernik rabarbarowy podawaj na zimno.