Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik to sprawdzone ciasto na każde święta, szczególne okazje, a także jako deser do kawy. Atutem sernika rosyjskiego jest pyszny orzechowy spód. Masa serowa jest w nim idealnie kremowa, delikatna i wilgotna. Po prostu place lizać.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1356
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 46
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12211
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1356
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 46
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12211
Składniki
Ciasto orzechowe: Mąkę przesiej, dodaj do niej cukier, zmielone orzechy i pokrojone masło. Dobrze zagnieć ciasto, możesz dodać 1-2 łyżki zimnej wody, żeby składniki lepiej się połączyły. Spód standardowej tortownicy lub blachy (jeśli chcesz, by sernik był prostokątny) wyłóż papierem, połóż na nim rozwałkowane ciasto lub wypełnij blachę, ugniatając ciasto palcami. Na koniec ponakłuwaj ciasto widelce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół) przez ok. 15 minut.
Masa serowa: Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij w misce na sztywną pianę. W drugiej misce ubij na sztywno śmietankę (prosto z lodówki). Do trzeciej miski dodaj żółtka, cukier (zwykły i z wanilią) i zmiksuj. Do miski z żółtkami dodaj zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, 2 łyżki soku z cytryny, skórę startą z połowy cytryny (wcześniej umyj ją i wyparz). Wszystko zmiksuj. Do masy serowej łyżką nakładaj na przemian ubite białka i śmietanę, mieszaj bardzo delikatnie. Tylko do połączenia składników.
Masę serową przełóż ostrożnie na orzechowy spód i wyrównaj. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra i dół) i piecz 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik przez ok. godzinę.
Po upieczeniu, wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj sernika. Daj mu "odpocząć" do wystudzenia. Sernik można udekorować lukrem, posypką z orzechów włoskich lub laskowych.