Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik skubany jest nie tylko świetnym wypiekiem na każdą okazję, ale też wspaniale wygląda. Charakterystyczne łatki na górze przykuwają wzrok.
Tortownica o średnicy ok. 26 cm
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 967
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 967
Składniki
Zagnieć kruche ciasto z podanych składników tak jak na klasyczny placek kruchy. Podziel ciasto na 2 części, jedną większą i drugą mniejszą. Obie części ciasta schłodź w zamrażalniku przez około 30-40 minut aż stwardnieją.
Utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj ser, kokos, roztopione masło, ekstrakt cytrynowy i mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze wymieszaj – masa powinna być gładka i jednolita.
Dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta równomiernie rozłóż na spodzie formy wraz z bokami. Wylej masę serową i wyrównaj powierzchnię. Z drugiej części ciasta odrywaj kawałki, spłaszcz je w dłoni i układaj na wierzchu, tworząc łatki.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach.