Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik śmietanowy z malinowym wzorkiem"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 58
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2744
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 202
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 145
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 58
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2744
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 202
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 145
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 20 dag masła oraz 15 dag cukru. posiekaj nożem, a gdy powstaną grudki, wbij jajko. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na godzinę. W tym czasie konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko.
Cytrynę sparz, osusz, otrzyj skórkę i wyciśnij z owocu sok. Twaróg utrzyj z resztą masła i cukru. Dodaj cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wsyp kaszę mannę. Dołóż śmietanę. Wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie blachy posmarowanej tłuszczem. Na cieście rozsmaruj masę serową. Łyżeczką nałóż porcje konfitury. Całość przemieszaj widelcem, by powstały ozdobne esy-floresy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 50 minut. Wystudź w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
32 porcje 1 godz. i 20 min 50 minŹródło: Naj